Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
 
Säsongen 2017/2018
2018-03-25 11:43
Då va det dags för en sammanfattning av säsongen, främst av kvalet som jag tänkte börja med.
Vi ställdes ju mot bästa tänkbara motstånd Fristad. Vi slutade på en fjärdeplats och dom på en förstaplats i serien. 
Efter 3 matcher spelade så blev totalen 16-13 till Fristads fördel.

Första matchen
Jag pratade både med Borås Tidning och förbundet inför kvalet och jag sa i hemlighet till dom att vi kommer slå ut Fristad med 2 raka, ni får vänta och se.
Eftersom alla hade Fristad som så stora favoriter så är det ju ett jättekonstigt uttalande men jag trodde på oss och ville få dom att tänka om lite.
Vi fanns ju inte med i folks ögon om att kunna gå vidare.
Eftersom Fristad är ett duktigt lag så valde vi att ändra taktik helt från dom 22 omgångarna i serien.
Vårat presspel funkar väldigt bra mot hyfsade/sämre lag men mot bättre lag så funkar det inte lika bra.
Eftersom vi visste att Fristad är duktiga offensivt och gärna söker avslut nära mål så valde vi att gå över på en låg 221a. Planen va att hålla tätt och matchen jämn så länge som möjligt för att skapa nervositet hos Fristad.
Något som föll ut riktigt bra i bortamatchen i 2 perioder. Vi spelar riktigt bra i defensiven och har faktiskt ganska bra koll på dom även om dom har ett spelövertag men det hade vi ju räknat med. 
Vi leder med 2-3 inför sista perioden, tyvärr då så blev det lite naturligt att vi föll lägre och försvarade oss. Det funkade inte riktigt utan Fristad fick en jättepress på oss som inte vi riktigt kom ur.
Men vi klarar av att hålla ut perioden och förlängningen. Matchen slutar 4-4 och går till straffar. En hetsig stämning från båda lagen vilket man förstår, det är mycket som står på spel. Läste nåt konstigt på Fristads hemsida att dom och deras publik skött sig bra på straffläggningen. Den personen va nog inte på plats i hallen för jag har en helt annan åsikt!
Straffar är inget rättvist avgörande i mitt tycke men det va vi som drog det längsta stråt och därmed vann match 1 på bortaplan mot Fristad. Ingen trodde det skulle hända men där stod vi som segrare. 

Match 2
Planen är densamma, hålla en låg defensiv och göra det svårt för Fristad som vi förväntar oss ska ha mer boll än oss. Även denna dagen går planen väldigt bra i 55 minuter.
Fristad är jätteduktiga(främst deras förstafemma), det går inte säga annat men vi gör det bra och har ganska bra koll på dom i defensiven. 
Man kan väl önska att vi skulle ha lite längre sekvenser med boll men det funkar ändå. Vi går ifrån till 3-1 och 4-2 och även 6-4, man ser stressen i Fristads avbytarbås!
Tyvärr så avgörs inte denna matchen rättvist heller, det är 2 domare som inte riktigt klarade pressen att döma ett kval. Vi åker på 2 väldigt tveksamma utvisningar sista 5 minuterna medans Fristad klarar sig från liknande situationer.
Ska man ta 2!! utvisningar sista 5 minuterna i en avgörande kvalmatch så får man vara säker på sin sak, det måste iallafall se ut som att man är säker på sin sak. Man kan inte stå och peka på 3 olika personer, visa olika domslut osv. Nej det blev tyvärr lite parodi på slutet. Fristad utnyttjade sina Powerplay och kunde tillslut vinna med 6-7. Domarna som för övrigt inte fick döma vidare i kvalspelet sen även om det inte hjälper oss nu så kanske det hjälper andra lag på sikt!
Då va det dags för en tredje avgörande, då hoppades jag att den skulle avgöras rättvist vilket den faktiskt gjorde!

Match 3
Nu ändrar vi om lite i laget inför den sista matchen för att försöka få ett tryck på Fristads andrafemma. Vi satte ihop en spelande förstafemma som skulle möta deras andrafemma. Sen satt vi ihop våra defensiva giganter som skulle möta deras förstafemma. 
Även detta funkar bra, grabbarna har verkligen höjt sig i detta kvalet mot grundserien.
Första perioden är våran bästa på hela kvalet, tyvärr så har vi bara 1-1 efter denna perioden. Våran förstafemma har bra press på deras andra och vi skapar väldigt många lägen men vi gör tyvärr bara 1 mål.
I andra tar vi ledningen med 1-2 och det känns stabilt, vi avlastar med folk på alla platser för att orka hela matchen, totalt så är 17 utespelare inblandade med byten här och där vilket är fantastiskt positivt för framtiden.
Tyvärr så skadar sig Johan M vid ställning 2-1. Något som påverkar Fristad enormt mycket. Dom hade otroligt stor respekt för Johan, något vi tackar för. Hela deras lag sjönk när han va inne men när Johan försvann kunde dom flytta upp ett steg i banan och då blev det jobbigare för oss.
Fristad gör 3 snabba mål och har en ledning med 4-2 inför sista!
Våran spelstil passade inte riktigt att ligga under med ett par bollar.
Vi försöker ändra om och trycka lite men då visar Fristad varför dom vann serien.
Dom är spelskickliga så vi har problem att få någon press på dom.
Fristad gör 5-2 och sista 5min spelar vi 6 mot 5 utan resultat åt något håll.
Sista matchen avgörs rättvist och Fristad tog finalplatsen.
Fristad är lite bollskickligare än oss och bättre offensivt. Vi visar att vi är bättre defensivt och har ett starkt lagbygge.

Jag vill verkligen passa på att tacka våran underbara publik. Lätt bäst i div 2 utan tvekan! Vi har haft bra stöd och tryck dessa 3 matcher!

Nu vet jag inte vad jag ska hoppas på i finalen Fristad-Skövde.
Går Skövde upp så kan det va intressant att se hur Boråslagen agerar när det är 4st i div 2 (Borås IBF, Sandared, Rydboholm, Fristad)
Går Fristad däremot upp så kanske ett par spelare från dom övriga boråsklubbarna går över till Fristad i hopp om nytt kontrakt i div 1.
Oavsett vilket lag som går upp så tror jag det gynnar Tranemo IBK nästa säsong.
Men jag lägger min röst på att Fristad vinner med 2-0 i matcher!

På det stora hela så får vi vara väldigt nöjda med våran säsong, visst vi har haft endel bottennapp men en heldel toppar också.
Trots att många inte trodde på oss när Johan och Viktor försvann så har vi visat att som lag kan man gå väldigt långt. 3st 5-4 vinster på rad visade en grym styrka hos grabbarna!

Nu tackar jag även för mig som tränare. 2 år som huvudtränare och ett par år som assisterande. Jag tänkte testa på hur det är att ha fritid och umgås med familjen!
Fantastiska år och en fantastisk förening som jag med säkerhet bara tar en paus från!
Det jag är mest stolt över är att jag inte har missat en enda match för a-laget i serie/kvalsammanhang sedan min comeback 19e september 2009.
Det är en bit över 200 matcher IRAD! Eller om man vill se det i dagar, 3109 dagar sedan det datumet!

Med dom orden tackar jag för mig.
På återseende

Detta är mina egna tankar och inte klubbens
//Mattias B
Kvalmatch 2
2018-03-13 20:55
Då är det dags för ny match mot Fristad. För er som inte har stenkoll så spelas matcherna i bäst av 3.
Förra mötet innehåll verkligen allt, fullsatt hall med bra stämning och en riktigt bra match. Det blev förlängning och även straffar som vi gick segrande ur vilket innebär att vi leder med 1-0 i matcher. 
Fristad har stor press på sig som favoriter i kvalet. En seger för dom är ett måste! 
Fristad som förövrigt är riktigt bra, det va längesen vi mötte en så bra förstafemma i div 2 som Fristad faktiskt har.
För oss gäller det att ha samma fina energi som sist och spela klokt, nu kan vi inte leva på att vi är underdogs och kan överraska, nu lär Fristad veta vad som väntar så en annan matchbild är inte helt omöjligt att vi får se. 
Sen vet vi att "grytan" och publiken hjälpt oss många matcher så det ska bli riktigt kul med hemmamatch. Vi har allt att vinna!

Vi hälsar Fristad välkomna till grytan

/Mattias B
Inför kvalet
2018-03-11 09:07
Då va det dags för oss att gå in i kvalet som så många längtat efter. Förutsättningarna ändrades ju lite som ni säkert hört. Vi möter Fristad och inte Skövde. 
Fristad som har stor press på sig att leverera, dom vann serien stort och går ut i media med att dom verkligen vill ta klivet upp. Något som såklart gynnar oss. Vi har inte alls samma press och kommer som underdogs in i kvalet.

Fristad som förra året nästan trillade ur div 2 har med endel nyförvärv blivit riktigt duktiga. Det gäller för oss att hålla fokus hela tiden och inte ge bort några mål som vi gjorde i senaste mötet (förlust 6-1)

Den andra "semifinalen" Skövde-sandared startade igår och där vann Skövde med 6-4. 
Vinnaren mellan oss och Fristad kommer få möta vinnaren i tidigare nämnda semifinalen. 

Vi är riktigt laddade för att gå in i kvalet. Truppen har fått tillbaka många namn, såhär många har vi inte varit på länge så det är positivt. Enda nackdelen och det är min personliga åsikt är man väljer att spela en söndag. Riktigt trist, ett kval ska ju va en härlig inramning. 

För er som inte kan se matchen live så sänder Borås Tidning matchen på bt.se 
15.00 drar vi igång!

/Mattias BReferat: Tranemo IBK - Vara IBK 
Tranemo IBK - Vara IBK 6-4
2018-03-04 15:52
Det va upplagt för en riktigt bra match, perfekt inramning med fullsatta läktare och en toppmatch i div 2.
Vara som blivit "kända" i serien för att spela ett liknande man man spel startade ganska passivt. Det man-man spelet som vi upplevde på bortaplan fanns inte där så vi kan starta betydligt hetare. Redan första bytet har vi bra bollinnehav och Olof kan tillslut assistera David E till 1-0. 
Vi har en helt annan taggning än alla andra matcher, det är ju nästan en kvalmatch i sig detta och det syns. Bra tempo på matchen där jag tycker vi är snäppet hetare både framåt och bakåt. Bakåt så offrar vi oss, Olof och Jonis va giganter i försvaret och täckte bort de mesta! 
Viktor N som va tillbaka i truppen fick mjukstarta med att börja spela PP, han tackade och tog emot. 13 sekunder senare så hänger han upp den i krysset, assisterad av Simon. 2-0 på tavlan.
Inför matchen va jag ganska nervös faktiskt men just i dagsläget så känns det väldigt tryggt. 
Tyvärr då så slarvar vi på offensiv planhalva med alldeles för många gubbar högt upp och Vara visar att dom är att räkna med. En blixtsnabb kontring och 2-1 på tavlan!

Även andra perioden startar vi bra, Olof T lägger in ett långskott som blir retur på, Oliver är snabbast där och kan sätta 3-1.
Sen kommer Vara in i matchbilden på riktigt och kan bygga upp lite press på oss. 3-2 kommer efter att bollen på ett konstigt sätt går igenom oss och en fri Vara spelare på bortre stolpen kan bara lägga in den. 3-3 kommer också och där hänger vi inte riktigt med. Lite typiskt oss denna säsongen att när vi väl har bra perioder i matcherna så kan vi inte gå ifrån till större siffror utan istället så blir det tvärtom. 3-3 på tavlan tid 10.57 och nu är det match igen!
Nästa mål är viktigt och det är vi som gör det, Vara blir väldigt långa i sitt lag så ett stort hav öppnar sig i slottet, Jonis hittar upp till Victor A som bågar runt och sätter 4-3. 
Matchen har ett högt tempo och Vara vägrar att ge upp, 4-4 kommer 13.27. Vi blir väldigt låga i laget, alla 5 ligger för långt ner helt enkelt och ett skott bakifrån letar sig igenom hela vägen!
4-4 står sig perioden ut.

För publiken kan jag tänka mig att det är en riktigt rolig match att kolla på, trummor och bra stämning på läktarn. För mig som ledare är det nervöst igen, hade jag haft en pulsmätare så hade den nog varit på vilopuls vid ställning 3-1 men nu betydligt istället när det står 4-4. 
Vara som kört på betydligt mindre folk än vad vi gjort ser ut att ha bränt sitt krut på dom 2 första perioderna, antingen det eller så va dom tagna av stundens allvar i tredje perioden!
Första målet blir väldigt viktigt men vi ser hetare ut så det känns som att vi kommer lösa det.
Mycket riktigt så gör vi nästa mål, Johan M sätter ett långskott assisterad av David E. 5-4 på tavlan och just nu måste vara göra 2 mål för att nå kvalet. Vi kämpar på bra, Jonis som fick kliva av blev ersatt av Simon som gick in respektlöst i försvaret och tryckte undan Varaspelarna. Så som vi spelar nu är riktigt kul att se,  vi tar avslut framåt och vi sätter försvaret bakåt. Inte mycket att klaga på i nuet!
6-4 sätter Viktor N assisterad av just Simon P. Underbart mål och vi har kvalet inom räckhåll.
I samband med målet 10.08 tar Vara timeout, givetvis skapar Vara chanser efter detta men både Hjertén och utespelarna ser ut att ha koll på läget! 
Tiden tickar på till våran favör men 16.25 åker Rickard på en utvisning, ska det bli spänning i slutet nu ändå?
Svaret blir nej, Vara skapar chanser men får inte in bollen, dels för att Hjertén storspelar men boxen är också riktigt bra. Inget mer mål kommer i matchen och i slutändan så kändes det tryggt även om det svängde ett par gånger under dessa 60 minuter.
Ändå en väldigt bra match av oss och Vara är roliga att möta, det blir inga slöa matcher utan dom försöker ösa på i ett bra tempo. Inte många lag i div 2 hade klarat att spela på det viset, så eloge till dom att dom försöker. Får dom behålla laget så kommer dom spela kval inom en snar framtid!

Nu är vi klara för kval och Fristad valde Sandared vilket innebär att vi Skövde. Ett positivt betyg till oss att Fristad inte ville välja oss utan istället väljer Sandared. 

Kort om dem 4 kvallagen

Fristad:
Fristad som gått igenom serien på ett fint sätt och vinner överlägset med en 10 poängs marginal. I dagsläget så tror jag väl inte nåt av oss 4 lag är redo för spel i div 1. I Fristads fall så tycker jag det är oroväckande att dom i dom senaste 5 omgångarna ställt upp med mellan 11-15 utespelare. Min åsikt är väl att om man ska ta steget upp till div 1 och knappt får ihop 3 femmor i div 2, då blir det tufft. Men kanske planen är att värva ännu mera nytt om så blir fallet!
Men Fristad är ändå favoriter här och nu, dom har en riktigt bra förstafemma med flera spetsspelare plus att dom värvat en poängspelare från Wårgårda också! 

Sandared:
Sandared känner jag väl har lite samma problem som Fristad, jag vet inte riktigt hur bred truppen är, den känns inte speciellt stor eftersom dom använder halva laget i sitt U-lag också. Sandared är duktiga och jag hade dom som favoriter innan säsongen. Det känns som att dom kommer falla på att dom inte har den där superspetsen i sitt lag!

Skövde:
Skövde är bra och jag rankar väl dom 2a bland kvallagen, dom har spetsen, publiken och ett riktigt tråkigt hemmagolv som ställer till det för många lag!

Tranemo:
Vi kommer in i kvalet som lite underdogs efter lite sviktande form dem sista omgångarna. Det som talar för oss är att när truppen är intakt så har vi bra spets, vi har en bredd i truppen som jag inte tror många har. Vi har bäst publiksnitt i div 2, tyvärr så har vi ingen hemmaplansfördel dock!

I vilket fall så ska det bli riktigt kul med kval
Passar på att tacka våran fantastiska publik, vi vann publikligan!//Detta är mina egna tankar och inte klubbens, Mattias B

Inför Vara IBK
2018-03-02 08:17
Vi börjar med lite intressant läsning, såhär såg tabellen ut efter 11 matcher spelade, alltså halva säsongen.

1.Fristads GoIF1192 (2)083-463731
2.Sandareds IBS1180 (0)384-612324
3.Tranemo IBK1171 (0)373-482522
4.Skövde IBF1162 (1)378-621621
5.Wårgårda IBK1153 (0)367-571018
6.Vara IBK1151 (1)567-68-117
7.Rydboholms SK1141 (1)664-80-1614
8.Stöpen IBK1132 (2)671-72-113
9.Fröjereds IF1126 (1)356-66-1013
10.IBK Tygriket 991132 (1)660-71-1112
11.IBK Vänersborg1131 (0)758-73-1510
12.Tibro IBK1101 (0)1047-104-571
 
Nu ser tabellen ut såhär

1.Fristads GoIF21163 (2)2161-867553
2.Skövde IBF21133 (1)5159-1154443
3.Sandareds IBS21123 (2)6164-1343041
4.Tranemo IBK21131 (0)7134-1062840
5.Vara IBK21113 (2)7153-1371638
6.Stöpen IBK2084 (3)8137-1221531
7.Wårgårda IBK2194 (0)8130-135-531
8.Fröjereds IF2067 (1)7113-117-426
9.IBK Tygriket 992173 (1)11130-142-1225
10.IBK Vänersborg2171 (0)13124-151-2722
11.Rydboholms SK2151 (1)15117-166-4917
12.Tibro IBK2111 (0)1994-205-1114

Nu ska man ha dubbelt så mycket poäng efter Lördagen för att ha gjort en likadan insats som första halvan. Vad man då kan utläsa är att Rydboholm har stått för det största tappet och bara tagit 3 poäng denna halvan. Fristad, Sandared och Wårgårda har också tappat formen, vi ligger hyfsat bra. Vid seger så skiljer det bara 1 poäng mot första halvan. Lag som höjt sig efter halva säsongen spelad är Fröjered, Stöpen, TT och just Vara. Där kommer vi in på helgens motstånd!Då va det dags för en direkt avgörande match i kampen om om kvalplatserna, det blir inte mycket mer rättvist än att dom 2 lagen som har chansen att kvala möts. Plus att publiken kommer få se en spännande och rolig match!
Vara har ju verkligen smugit sig med upp till toppen, ingen har egentligen tänkt på dem förrän dom sista omgångarna. Hela tiden handlade allt om att hålla Wårgårda bakom sig. Vara har fått spela utan press och gjort det riktigt bra!
Jag läste nånstans att Vara aldrig tagit så mycket poäng innan i div 2 vilket visar vilken fantastisk vår dom haft. 
Men nu är det upp till oss att sätta stopp för deras framfart. Vi tog 3 goa poäng senast och truppen har fått tillbaka en hel del namn sen senaste matchen!
Vi har rutinen från både kval och div 1 i truppen så det är bara att köra!

Vi hälsar Vara välkomna till grytan!

//Mattias B

Kommande matcher
Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Tranemo Innebandyklubb, 13/08 15:11 
Tranemo Innebandyklubb, 12/08 08-12 
Tranemo Innebandyklubb, 11/08 17:07 
Tranemo Innebandyklubb, 21/05 20:26 
Tranemo Innebandyklubb, 20/05 22:07 
Tranemo Innebandyklubb, 12/04 23:09 
 
SPONSORER 2017/2018